Zeka, Dikkat ve Gelişim Testleri

 ZEKÂ TESTLERİ

  1.       CASS

Uygulanan Yaş Grubu: 5-17 Yaş

Okul çağı çocuklarının bilişsel işlem özelliklerini, zihinsel gelişim düzeylerini değerlendirme amacıyla geliştirilmiştir. Üstün veya Zihinsel geriliği olan çocukların tanılamasında kullanılmaktadır. 

 

  1.       STANFORD BİNET

Uygulanan Yaş Grubu: 2 Yaş ve Üzeri

Bireylerin zihinsel performanslarını belirlemek amacıyla uygulanan bireysel zekâ testidir. Uygulama sonucunda bireye ait zekâ yaşı ve zekâ bölümü elde edilmektedir.

 

  1.       WİSC-R ZEKÂ TESTİ

Uygulanan Yaş Grubu: 6–16 Yaş

Bireylerin zihinsel performanslarını belirlemek amacıyla uygulanan bireysel zekâ testidir. Üstün yetenekli çocuklara eğitim veren kurumların istediği testlerden biridir.

Test, sözel ve performans olmak üzere iki bölümden, her bölüm de bir yedek, 5 ana test olmak üzere altı alt testten oluşmaktadır. Test sonucunda bireye ait sözel, performans ve genel olmak üzere üç zekâ bölümü elde edilir.

 

YETENEK TESTLERİ

  1.       TEMEL YETENEK TESTİ

Uygulanan Yaş Grubu: 5-7 Yaş

Çocuğun zihinsel performansını belirlemek amacıyla kullanılan ve dört alt testten oluşan bir yetenek testidir.

 

  1.       TEMEL YETENEK TESTİ

Uygulanan Yaş Grubu: 7-11 Yaş

Çocuğun yeteneklerini ölçmek eğitsel ve mesleki rehberlik yapmak amacıyla uygulanan yetenek testidir. Dil, şekil-uzay, akıl yürütme, ayırt etme ve hesap olmak üzere beş özel yetenek ile genel yeteneği ölçen yedi alt testten oluşan bir grup testidir.

 

  1.       TEMA 3 ERKEN MATEMATİK YETENEĞİ TESTİ

Uygulanan Yaş Grubu: 3- 8 Yaş 11 Ay

Erken Matematik Yeteneği Testi-3 (Test of Early Mathematics Ability, TEMA) çocukların matematik yeteneklerini değerlendirmektedir. Test çocukların sayılar ve işlemler ile ilgili matematiksel gelişimlerini değerlendirir. Test çocuklara bireysel olarak uygulanır. Testi uyguladığımız çocuğun yaşıyla uyumlu matematik becerisi hakkında bilgi verir.

 

GELİŞİM DEĞERLENDİRME TEST VE ÖLÇEKLERİ

  1.       DENVER II GELİŞİMSEL TARAMA TESTİ

Uygulanan Yaş Grubu: 0-6 Yaş

Denver II Gelişim Tarama Testi çocuğun 4 ana gelişim alanında bize yaşına uygun becerileri değerlendirerek bize ayrıntılı bilgi verir. Bu gelişim alanları; kişisel sosyal alan, öz bakım becerisi, dil alanı, ince ve kaba motor alanlardır.

 

  1.       PORTAGE GELİŞİM ÖLÇEĞİ

Uygulanan Yaş Grubu: 0-6 Yaş 

Portage gelişim ölçeği okul öncesi çocukların gelişimsel becerilerini değerlendirmeye ve ihtiyaçlarına uygun gelişim ve eğitim programı hazırlamaya yönelik bir değerlendirme ölçeğidir.

 

  1.       AGTE GELİŞİMSEL TARAMA ENVANTERİ

Uygulanan Yaş Grubu: 0-6 Yaş

Çocukların gelişimsel açıdan değerlendirilebilmesi amacıyla uygulanan bir envanterdir. Aylık periyotlarla; dil gelişimi, zihinsel becerileri, küçük-kas gelişimi, büyük-kas gelişimi, sosyal gelişimi ve öz bakım becerileri tek tek incelenip değerlendirilir.

 

  1.   GESELL GELİŞİM TESTİ

Uygulanan Yaş Grubu: 3-7 Yaş

Çocuklarda motor beceri, görsel algı, görsel hafıza, el-göz koordinasyonu, küçük kas becerilerini ölçer. Kısa süreli hafızayı değerlendirir.


  1.   PEABODY RESİM KELİME TESTİ

Uygulanan Yaş Grubu: 3-15 Yaş

Çocukların dil gelişimini ölçmek amacıyla uygulanan bir testtir.

 

  1.   FROSTİG GELİŞİMSEL GÖRSEL ALGI TESTİ

Uygulanan Yaş Grubu: 4-8 Yaş

Çocukların görsel algılarını değerlendirmeye yardımcı olan bir algı testidir. Çocuğun ilkokula başlamaya hazır olup olmadığını ölçen, bir okul olgunluk testidir. El-Göz Koordinasyonu, Şekil-Zemin Ayırımı, Algılama Sabitliği (Şekil Değişmezliği ), Mekânla Konumun Algılanması (Uzaydaki Pozisyon) ,Mekân İlişkilerinin (Uzay ilişkilerinin) Algılanması olmak üzere 5 algısal beceriyi ölçen bir performans testidir.




OKULA HAZIRLIK TESTLERİ

  1.   MARMARA İLKÖĞRETİME HAZIR OLUŞ ÖLÇEĞİ

Uygulanan Yaş Grubu: 60-78 Ay

Marmara İlköğretime Hazır Oluş Ölçeği” 2003 yılında Özgül Polat tarafından geliştirilmiştir. Çocukların her gelişim alanında ve temel becerilerde ilköğretime ne düzeyde hazır olduğunu tespit etmek amacıyla Türk çocuklarına özgü olarak geliştirilmiş tek ölçek olup ve standardizasyonu yapılan tek ölçektir.

 

  1.   METROPOLİTAN OKUL OLGUNLUĞU TESTİ (4-6 YAŞ )

Uygulanan Yaş Grubu: 60-78 Ay

Çocukların okula, okulun gerektirdiği kurallara ve öğrenmeye hazır olup olmadığını saptamak amacıyla yapılan bir testtir. Okula hazırlanırken olması gereken fizyolojik, çevresel ve zihinsel faktörleri değerlendirmekte kullanılır. Testin sonucunda, çocuğunuzun okul için gereken olgunluğa ne ölçüde hazır olduğu ve düzeyiyle ilgili sağlıklı veriler elde edilir.

 

DİKKAT TESTLERİ

  1.   MOXO DİKKAT TESTİ

Uygulanan Yaş Grubu: 6-12 Yaş Çocuk / 13-60 Yaş Yetişkin

MOXO dikkat ölçme testi çocuklar ve yetişkinler için geliştirilmiş DEHB (Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu) tanısına yardımcı olan, bilgisayar üzerinden yapılan görsel ve işitsel çeldiricilerin olduğu “çevrimiçi” dikkat ölçme testidir. MOXO, Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğunun dört ana belirtisi olan dikkat eksikliği, zamanlama problemi, dürtüsellik ve hiperaktivitenin objektif olarak ölçülmesini sağlayan bir testtir.

 

  1.   D2 DİKKAT TESTİ

Uygulanan Yaş Grubu: 9-60 Yaş

Bireyin dikkat seviyesini, psiko-motor hızını, öğrenme fonksiyonlarını, seçici dikkatini ve zihinsel konsantrasyonunu ölçer.

 

  1.   BENTON KOGNİTİF FONKSİYONLAR VE GÖRSEL HAFIZA TESTİ

Uygulanan Yaş Grubu: 8 Yaş ve üzeri

Bireyin dikkat, algı ve bellek durumuna dair bilgi verebilen, dikkat eksikliğinin tespit edilebildiği bir dikkat ve algı testidir. İdrak, dikkat ve tespit hafızasını ölçmeye yarayan formunun yanı sıra kognitif fonksiyonların durumunu tespit etmeye de yarar.

 

  1.   BENDER-GESTALT TESTİ (ÇOCUKLAR İÇİN UYGULAMA) 

Uygulanan Yaş Grubu: 5-11 Yaş

L.A. Bender tarafından geliştirilmiş olan Bender Gestalt Görsel Motor Algılama Testi Ayşe Yalın ve Oya Somer tarafından Türkçeye uyarlanmıştır. Bireysel zekâ testi olarak kullanılır. Zekânın Görsel devinimsel motor algılamasında gerilik, regresyon, fonksiyon kaybı ve organik beyin hasarlarını saptamak amacıyla kullanılmaktadır.

 

  1.   BURDON DİKKAT TESTİ

Uygulanan Yaş Grubu: 10-20 Yaş

Öğrencinin dikkat gücünü ölçmek amacıyla  kullanılır. Eğitim- Öğretim yılı boyunca sınıf içinde dikkat eksikliği yaşayan öğrencileri belirlemek amacıyla bütün sınıfa ya da dikkat toplamada güçlük yaşadığı düşünülen öğrencin dikkat gücünü belirlemek amacıyla bireysel olarak da uygulanabilir.

 

 

NÖROPSİKOLOJİK TESTLER

Nöropsikolojik Testler, “Karmaşık Davranışlarımız”ı değerlendirmek yoluyla beynin fonksiyonel muayenesini gerçekleştiren araçlardır. Odaklanma, dikkat, tepkilerin ketlenmesi, öğrenme, bellek, mekan algısı, perseverasyon, kavramsallaştırma, soyut düşünme gibi alanları ölçmek için kullanılan testlerdir.

 

YARATICILIK TESTİ

  1.   Torrance Yaratıcı Düşünme Testi

İlk kez 1966 yılında ABD de yayınlanmıştır. Sözel ve Şekilsel alanda yaratıcılığı ölçen toplam on alt test içeren bu test okul öncesi, ilköğretim, lise, üniversite yaş gruplarına uygulanabilmektedir. Bugün dünya genelinde en çok bilinen ve yaygın olarak kullanılan yaratıcılık testlerinden biridir.